Home

De 5 meest gestelde vragen over het Keto Dieet

keto levensstijl Jun 20, 2024

In deze blog lees de 5 meest gestelde vragen over het Keto Dieet en mijn persoonlijke ervaringen en reactie hierop. Want het is nogal wat: een streng koolhydraatarm dieet om in een ketose te komen zodat je vetten afnemen.

In deze blog lees je alles over wat een Keto Dieet is en welke challenge ik hierbij volg. Op mijn social media krijg ik veel reacties en vragen op mijn 7-weekse pre-zomer-challenge. Daarom lees je in deze blog de 5 meest gestelde vragen zodat je voor jezelf kunt onderzoeken of deze Challenge ook bij jou kan passen. Want ik kan het niet vaak genoeg benoemen: zoveel mensen, zoveel wensen. Ik heb ontdekt dat deze strenge manier goed voor mij werkt om een boost te geven aan mijn levensstijl. Maar ik ken ook mensen die hier helemaal niet goed op gaan! Dus onderzoek het goed voor jezelf zodat jij een levensstijl vindt die bij jou past.

Vraag 1
Wat mag je nou wel en niet eten en hoeveel calorieën eet je per dag?

Eigenlijk mag je bij het Keto Dieet alles eten behalve koolhydraten en suikers. Dat klinkt heel simpel; maar in bijna elk voedingsmiddel zit wel iets aan koolhydraten. Daarom is het bij de start van de Keto Challenge een zoektocht om uit te vinden wat je wel en niet mag eten. Daarom vind ik dit boek een aanrader. Deze helpt je in 50 dagen door het Keto Dieet met overzichtelijke weekmenu’s en boodschappenlijstjes.

Bij het Keto Dieet tel je geen calorieën, maar ben je bezig met de juiste afstemming tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Ik eet tijdens deze periode veel groente, vlees, vis, eieren en kaassoorten. Af en toe wat rood fruit (vooral tijdens het ontbijt heel lekker!), maar dus geen aardappelen, pasta en bewerkte producten.

Inmiddels heb ik zo mijn recepten gevonden die in de favorietenlijst staan. Het Keto Dieet volgen is namelijk niet heel ingewikkeld, alleen even anders nadenken over wat je wel en niet eet.

Vraag 2
Kost het veel tijd?

In het begin is het even uitzoeken hoe het werkt met de Keto Challenge, maar op een gegeven moment vind je hier een routine in. Zowel qua koken als boodschappen doen, is het even een andere manier van denken.

Zoals ieder nieuw begin kost dat dus even tijd om uit te zoeken. Maar daarom is dit boek van Makkelijk Afvallen zo helpend! Daarin is een groot uitzoekwerk al voor je gedaan en hoef je niet meer zelf alles uit te zoeken!

Makkelijk Afvallen heeft volgens mij als doel om het vooral ‘makkelijk’ te laten zijn ;-) Dus het diner van de ene dag maak je extra, zodat je de volgende dag er lunch van hebt. Zo werken ze heel efficiënt en is het makkelijk toepasbaar in je dagelijks leven zodat het niet al te veel extra tijd kost.

Het voordeel is dat ik het leuk vind om recepten uit te proberen. Op woensdagmiddag vind ik het leuk om wat te bakken en te koken. Dan maak ik bijvoorbeeld een bulk aan amandelbaksels, probeer ik wat ontbijtsmoothies en zoek ik nieuwe dinergerechten.

Je kunt het dus zoveel tijd laten kosten als je zelf wilt!

Vraag 3
Valt het Keto Dieet te combineren met je gezin?

Ja, ik vind het Keto Dieet heel goed te combineren met het gezin! Soms zijn er nieuwe gerechten die de kinderen ook lekker vinden. Vaak voeg ik simpelweg pasta, rijst of aardappelen toe. Of andersom: als zij pasta eten met groente, dan hou ik voor mezelf de pasta weg.

Ook maak ik voor mezelf vaak wat extra zodat ik het in kan vriezen voor aan andere keer. Op vrijdagavond is het bij ons bijvoorbeeld pizza- of patatavond…hoe handig als er dan al iets klaar ligt wat wel in het Keto Dieet past!

Alles valt of staat met je eigen discipline. Want als ik op woensdagmiddag pannenkoeken sta te bakken (oooh en ik hou zo van pannenkoeken!!) dan vind ik die geur soms echt onweerstaanbaar! Maar door zelf van tevoren alvast een gebakken ei te eten en mijn hongergevoel dus weg is, kan ik prima voor mijn kids iets anders maken!

In het boek van de Keto Challenge staan ook heerlijke alternatieven voor een Keto Pizza, Kip kapsalon met courgette frietjes of lekkere snacks voor bij een verjaardag.

Kortom, het is even omdenken, maar zeker goed te combineren met je kinderen.

Vraag 4
Moet je veel extra en/of dure boodschappen in huis halen?

Tijdens het Keto Dieet is het vooral een kwestie van ‘anders' boodschappen doen. Je gebruikt meer vlees, vis, kaas of veganistische varianten. Die kunnen het duurder maken dan je gewend bent. Anderzijds bespaar je weer op ‘luxe’ producten zoals gebakjes, taart, lekkere broodjes etc. (is het jou ook weleens opgevallen dat de gezonde voedzame artikelen in de supermarkt duurder zijn dan de ongezonde en lege voedingsmiddelen? Best apart dat ongezond eten daarmee gestimuleerd wordt, maar dat terzijde!)

Als ik kijk naar de verhouding aan mijn kosten zonder of met Keto Dieet ben ik gemiddeld hetzelfde kwijt. Het helpt om efficiënt je menu vast te stellen, zodat je aan de hand daarvan je boodschappen kunt doen en dus geen voedsel verspilt.

Dat vind ik ook zo tof aan het boek van de Keto Challenge. Er staat vaak 2x een gerecht op de planning zodat je specifieke producten op een goede manier kunt gebruiken. En er staan al handige boodschappenlijstjes voor je klaar!

Vraag 5
Wil je een voorbeeld geven van een dag uit jouw Keto-Challenge

Dat is een leuke vraag!

Het ontbijt vind ik het lastigste moment van het Keto Dieet. Want ik ben gek op zoete broodjes!! En eerlijk is eerlijk…als ik straks na het Keto Dieet weer koolhydraten toe ga voegen aan mijn levensstijl, (dat ga ik doen aan de hand van deze handleiding) dan zal dit het eerste terug te zien zijn in mijn ontbijt.

Ik heb nu wel een aantal ontbijtjes gevonden die ik lekker vind en dus iedere week terugkomen zoals een smoothie, chiapapje of cottagechees met rood fruit.

Oke, het kijkje in mijn dag:
06.00 Wakker worden met zwarte koffie
07.00 Ontbijt. Mijn favo is de Cheesecake Smoothie met water, roomkaas, frambozen en eiwitpoeder.
10.00 Koffie met een gezonde snack zoals een blokje kaas, rauwkost met wat kruidenroomkaas, een bifi-worstje of zelfgemaakt baksel van de woensdagmiddag zoals je in deze blog hebt kunnen lezen,
12.30 Lunch: vaak een makkelijke salade met kaas of een soepje.
15.00 Met de kids wat hartigs eten
17.30 Diner: vaak komt hier bloemkool in terug omdat dit een neutrale groente is die je kunt verwerken zoals aardappel. Dus met geraspte kaas als een puree of als rijstvervanger.

Ik kies dus voor 5 eetmomenten op een dag. Als je calorieën wilt verminderen kan je natuurlijk ook minder momenten kiezen. Maar op deze manier heb ik met het Keto Dieet geen last van hongergevoel. Terwijl ik dat bij veel andere soorten diëten wel ervaar…en dan hou ik het dus gewoonweg niet vol.

Kortom…voor mij is het Keto Dieet een kort en krachtige Challenge om een boost te geven aan mijn gezonde gewicht en levensstijl.

Klik hier voor alle informatie van ‘Makkelijk Afvallen’ 

 

 

* Deze blog bevat affiliate links omdat ik ambassadeur ben van Makkelijk Afvallen. Voor jou zijn artikelen tegen actieprijzen te bestellen en ik ontvang een klein percentage vergoeding voor mijn aanbeveling.