Hoe betrekken we onze kinderen bij het doen van taken?

Jul 21, 2023
taakverdeling

De taken worden tijdens de vakantie niet minder dan thuis. Voor veel gezinnen een bron van frustratie, want iedereen wil zoveel mogelijk chillen en zo weinig mogelijk klusjes doen.

Charlotte mailde me het volgende: “Mijn man en ik hebben een gezin met drie kinderen tussen de 8 en 13 jaar oud. Thuis is het al ingewikkeld om de taken te verdelen, maar ik zie nu al op tegen de vakantie want straks doe ik alles weer alleen! Het liefst zou ik zien dat iedereen uit zichzelf meehelpt. Is dat realistisch?"

Je hebt een doel voor ogen: namelijk dat iedereen uit zichzelf meehelpt in het huishouden en gaat begrijpen dat je met elkaar een huishouden runt.

Dit doel behaald zich niet vanzelf. Daarom helpt het om een groot doel op te delen in kleine stapjes.

In de leeftijd van jouw kinderen kan je ze al goed betrekken bij de reden waarom je bepaalde dingen in je gezin doet zoals je ze doet. Ga eens met elkaar om de tafel om dit punt te bespreken en doe dit voorafgaand aan jullie vakantie.

Geef aan waarom je wilt dat ieder kind meehelpt en stel ze de vraag hoe zij denken dat jullie als gezin dit kunnen realiseren.

Het is vaak verrassend met wat voor oplossingen kinderen zelf komen.

Misschien willen ze zelf de takenlijst verdelen zodat het in hun ogen eerlijk verdeeld is en er rekening gehouden kan worden met ieders voorkeuren.

Iets nieuws inzetten in je gezin kost altijd even tijd om te integreren. Helemaal als het gaat om taakjes ;-) Maar jij als opvoeder hebt het grote plaatje voor ogen. Hou dat in the picture op het moment dat het even niet lukt!

De vakantieperiode is een mooie periode om te oefenen in ‘loslaten’ en het aanleren van nieuwe vaardigheden zoals taken in het huishouden.

Je hebt vaak net iets meer tijd om rustig de dingen voor te bespreken en te evalueren met je kind. En wat een overwinning is het als het vervolgens is gelukt!!

In het pakket tools die je op mijn website kunt bestellen, vind je mooie en praktische lijsten om je kinderen te ondersteunen bij het doen van taken. Bestel ze met de code ‘zomer2023’ met <70% korting