Hoe hou ik deze zomer een goede balans tussen vrijheid en regels voor mijn kinderen?

Jun 30, 2023
Goede balans

“Ik wil geen politie-agent spelen in onze vakantie, maar tegelijkertijd zijn er gewoon regels en afspraken waar iedereen zich aan moet houden. Omdat ik niet té streng wil zijn, ben ik onzeker in de manier waarop ik dit aan moet pakken. Hoe zorg ik voor een goede balans tussen vrijheid en regels?” vraagt Martine.

Misschien ken je de TV-programma’s wel waarbij ze verschillende soorten gezinnen tegenover elkaar zetten om uit te lichten hoe divers een gezin kan functioneren.

Wij kijken als gezin graag naar het TV-programma ‘Jouw huis, onze regels’. Hierbij zetten ze verschillende soorten gezinnen tegenover elkaar om uit te lichten hoe divers een gezin kan functioneren.

Vorige week zagen we een aflevering waarbij het ene gezin totaal géén regels heeft en het andere samenhangt van de afspraken. Zo leuk om dan met de kids te bespreken wat zij ervan vinden!

Ik zie opvoeding als een groot speelveld. Zie het voor je als een weide met hekken er omheen. Je kindjes dartelen lekker over het groene gras, ze hebben speelruimte genoeg..!

Totdat: ze een hek tegen komen. Dat is een regel. Of een afspraak.

Bijvoorbeeld:

- Je mag niet een ander kindje pijn doen of je mag bepaalde woorden niet zeggen;
- Je moet uiterlijk om 24:00 uur thuis zijn;
- Slapen doe je in je eigen bed;
- Tijdens het avondeten moet je minimaal 5 hapjes proeven;
- In ons huis helpt iedereen aan een goede sfeer.

Zomaar wat voorbeelden die je kunt invullen als je denkt aan een ‘hek’; Vul zelf maar in wat voor jou een grens of een afspraak is waar je niet over wilt onderhandelen.

Voor ieder gezin ligt de grens van vrijheid/regels/orde/beleefdheid/(a)sociaal/(on)gewenst gedrag ergens anders. Het is belangrijk dat je dit eerst voor jezelf hebt bepaald. Pas daarna vind je de ‘goede balans’ waar je naar op zoek bent.

De persoonlijke zoektocht naar je visie en kernwaarden zijn typerend voor mijn coaching van moeders. Of ik nou moeders spreek in het groepsprogramma van het Masterplan Doelbewust Opvoeden (HYPERLINK naar www.levenvanlinda.nl/masterplan), de mensen die ik coach op individuele basis of spreek via andere wegen….dít is dé zoektocht in het moederschap.

Ik probeer je hierin via mijn nieuwsbrieven, blogs, social media en cursussen te bemoedigen en te inspireren zodat jij jouw ideale weg hierin kunt vinden!

Wil jij je meer verdiepen hierin en laagdrempelig onderzoeken hoe jij aan de slag kunt met jouw persoonlijke visie en richting voor het gezin?

Sluit dan deze zomer aan door mee te doen aan de zomercursus ‘Genadig moederschap’ (hyperlink naar www.levenvanlinda.nl/zomercursus) die ik samen met Priscilla Docter geef.