Zomertip 3: Maak het ritme van de dag zichtbaar

Jul 19, 2022
 

In de afgelopen 2 weken hebben we de vakantiedoelen helder gemaakt en gekeken hoe we dit kunnen integreren in jouw dagelijkse structuur zodat je een voldaan en trots gevoel kunt hebben aan het einde van jouw vakantie.

Als je eenmaal een structuur hebt bedacht voor jouw gezin, is het belangrijk om de rest van het gezin daarin mee te nemen zodat de verwachtingen voor iedereen helder zijn.

Vaak ontstaat een conflict of onrust doordat de verwachtingen die er zijn van een ander niet duidelijk waren voor een ander gezinslid. Met behulp van een omschreven dagindeling of door het gebruik van pictogrammen kan je dit voorkomen.

Afhankelijk van de leeftijd en behoefte van je kind kan dit grof of gedetailleerd plannen. Een ochtendritueel kan je uitgebreid omschrijven met de subtaken als wassen, aankleden, tanden poetsen en bed opmaken. Maar je kunt ook het omschrijven als ‘je klaar maken voor de dag’ als jouw kind al zelfstandig weet welke dingen hierbij horen.

Aan de hand van deze zichtbare planning praat je je kind hier dagelijks doorheen. In het begin herhaal je dagelijks de dagindeling en je zult zien dat het steeds automatischer in het systeem van je kinderen komt.

Dus: goedemorgen, heb je lekker geslapen?! Het is vakantie-ochtend dus je mag nog even lekker in je pyjama beneden spelen. Straks gaan we lekker met elkaar koffie drinken en dan bespreken we met elkaar wat we vandaag gaan doen.

en later: we hebben nu gezellig met elkaar koffie gedronken met wat lekkers. Nu gaan we allemaal een taakje doen, aankleden en klaarmaken zodat we klaar zijn om….

Op deze manier praat jij als het ware jouw kind de dag door. Hij weet wat er van hem verwacht wordt en daarmee vermijd je dat er onduidelijkheid en onrust bij jouw kind ontstaat.

Knip de dag op in blokken en kijk vervolgens naar jouw situatie in hoeverre je daar details over wilt inkleuren. Je kunt bijvoorbeeld bij thuisdagen zeggen: ‘s ochtends moet mama altijd in huis klusjes doen en opruimen. Maar na de lunch gaan we altijd even iets leuks doen samen. Dan heb je grofweg een ritme duidelijk gemaakt; maar de invulling hiervan kan verschillen.

Heeft jouw kind meer concrete invulling nodig, dan kan je bijvoorbeeld iedere ochtend samen bepalen welke activiteit er s middags wordt gedaan zodat hij weet waar hij zich op kan voorbereiden

Zelf gebruik ik de pictogrammen wanneer een structuur weer tijdelijk veranderd. Dus nu naar de overgang van school naar vakantie; maar ook straks weer de weg terug als we gewoon naar school gaan.

Dan pak ik de planner en de picto’s erbij en bekijken we samen ‘hoe het ook alweer gaat’ .

Veel succes met het zichtbaar maken van jouw planning en check op mijn website voor het pakket praktische tools waar onder andere meer dan 75 pictogrammen in te vinden zijn! Nu met een tijdelijke zomerkorting verkrijgbaar!

Klik snel hier: https://www.levenvanlinda.nl/tools