Zomertip 7: Creëer nieuwe rituelen en tradities

Aug 17, 2022
 

De meeste mensen hebben ze wel: bepaalde rituelen en tradities.

Handen wassen voor het eten, een boekje lezen bij het naar bed gaan, een speciale afscheidsgroet bij het naar school gaan. Kleine terugkerende handelingen op de dag.

Tradities en rituelen zijn gewoontes die regelmatig terugkomen en een herkenbaarheid geven aan gebeurtenissen. Ze zijn er in het groot en klein.

Altijd een ijsje eten als je de Ikea bezoekt. Kiezen wat je wilt eten als je jarig bent. Een citytrip als jouw kind 16 wordt. Bij het naar school brengen een x aantal kusjes bij het afscheid.

Zomaar wat voorbeelden van rituelen die spontaan zijn ontstaan, of doelbewust zijn ingezet.

Een ritueel of traditie wordt ingekleurd aan de hand van jouw persoonlijke waarden. Het onderstreept de visie die je voor jullie gezin hebt.

Als je bijvoorbeeld in jouw visie hebt omschreven dat je een spannend en afwisselend leven wilt dat kan je als traditie ieder jaar op verrassingsweekend met jouw kind zonder dat het weet waar je naartoe gaat.

Vind je het belangrijk om betrokken te zijn bij maatschappelijke initiatieven dan kan je samen met jouw kind als vrijwilliger aan de slag bij de dagbesteding in een bejaardentehuis of meewerken in de daklozenopvang.

Heb je in jouw waarden staan dat jouw kinderen een sterke identiteit hebben en zelfvertrouwen hebben in wie ze zijn. Maak een ritueel door iedere avond een week hierover te praten en maak gebruik van werkboekjes als leidraad in deze gesprekken. En markeer jaarlijks deze waarde door 1-op-1 op date te gaan met je kind.

De zomerperiode is weer even een tijd van evalueren en reflecteren. Wat vind je nou eigenlijk belangrijk in jullie opvoeding? En hoe ga je dat handen en voeten geven? Welke herkenbare rituelen en tradities kun jij inzetten om dit zichtbaar te maken aan jouw kinderen?

Sterker nog: welke nieuwe traditie ga jij deze zomer starten?!