Zomertip 8: Spreek de juiste liefdestaal

Aug 23, 2022
 

Het belangrijkste wat jij jouw kind kunt geven is onvoorwaardelijke liefde. Liefde kun je op verschillende manieren laten merken en voelen. Ieder persoon ervaart goedbedoelde liefdevolle handelingen weer anders.

Waar de één gruwelt bij het idee van een knuffel van haar oude opa; wordt de ander daar heel blij van. Zo houdt de ene moeder van oneindig samen boekjes lezen en weer een ander wil liever samen een rondje fietsen. Sommige vrouwen worden blij van een bosje bloemen en een ander vindt dat zonde van het geld.

❤Liefde is een taal en iedereen spreekt dat op een andere manier.

De kunst is dus om te leren ontdekken wat jouw eigen liefdestaal is en die van de mensen om jou heen. Op die manier leer je met elkaar te communiceren op een efficiënte wijze.

In het boek ‘De 5 talen van de liefde’ spreken de schrijvers over de liefdestank.

Iedereen heeft een liefdestank. Een tank die continue gevuld moet worden om een vol gevoel te houden. Vergelijk het maar met de bezinetank. Als die op een gegeven moment leeg begint te raken, gaat het lampje branden en piepen! Je moet er iets aan doen, want anders gaat het niet goed!

Zo werkt het ook bij jouw kind. Hij wordt huilerig, gaat zijn broertjes en zusjes plagen en wordt in jouw ogen vervelend. Hij vraagt op een negatieve manier aandacht, maar eigenlijk vraagt hij: “mama, help me. Vul mijn interne benzinetankje weer!”

Jij denkt misschien, huh maar ik heb net met je met de lego gespeeld en we hebben samen geluncht en bijgepraat. Dat is jouw manier van liefde spreken.
Wellicht had jouw kind behoefte aan even op de bank samen knuffelen, jou voelen en lichamelijk contact.

Er zijn 5 talen van liefde:
1. Het spreken van positieve woorden
2. Tijd en aandacht geven aan elkaar
3. Cadeaus geven
4. Lichamelijk contact
5. Dienen

Zo heeft ieder persoon een andere voorkeur hoe de liefdestank het beste gevuld kan worden. Ontdek jouw liefdestank en die van jouw kids!