Home

Mag ik me met de kledingkeuze van mijn kind bemoeien?

opvoedtips Aug 25, 2023

De kinderen gaan weer (bijna) naar school, de bikini’s en zwembroeken de kast in en er is 's ochtends minder tijd om uitgebreid voor de kledingkast te staan!

Joanne stuurde mij een mailtje omdat ze merkt dat haar kind het liefst combinaties van haar kleding maakt die zij zelf niet zo mooi vind. Hoe ga je daar als moeder nou mee om?

Hoe ouder jouw kind wordt; hoe meer het zijn eigen smaak ontwikkeld. En dat is maar goed ook! Kleding is een uitdrukking van iemands karakter; het is een weergave van wie iemand is.

Bij sommige kinderen zit dit er al van jongs af aan in. Bij anderen begint dit in de puberteit meer en meer te spelen dat jouw kind wil ontdekken wie het is en daarin zal je zien dat de kledingkeuze hier wisselende fases in doormaakt.

Met verbazing en verrassing zie je dit als moeder soms aan en natuurlijk mag jij als moeder jouw mening daarover geven. Maar het is ook iets om mee op te passen. Want jouw mening gaat door de oren van een kind niet alleen over de kleur, de stof of de stijl van een kledingstuk; maar het zegt ook iets over de groep vrienden waar hij mee omgaat of het karakter wat ze wil laten zien.

Zelf hou ik heel erg van ‘vragen stellen’. Door te ontdekken waarom jouw kind bepaalde keuzes maakt, kun je hem ook beter begrijpen. En tussendoor kan je op verdekte wijze jouw tips en aanwijzingen meegeven; zonder dat jouw kind het gevoel heeft afgewezen te worden op zijn kledingkeuze, vriendengroep of karakter.