De vrienden van onze tiener hebben geen goede invloed op hem. Hoe gaan we daarmee om?

Sep 22, 2023

Een tiener heeft ruimte nodig om te gaan ontdekken wie hij is en wil zijn. Als je kind naar de middelbare school gaat, gaat er een letterlijk een grotere wereld voor hem open met andere en nieuwe invloeden.

Marion zocht contact met mij op omdat ze het idee heeft dat de nieuwe vrienden van haar zoon geen goede invloed op hem hebben. Ze merken het aan zijn taal die verandert, ze zien dat hij naar feestjes gaat waar ze niet achter staan en vermoeden alcohol gebruik.

In deze fase van een tiener is het belangrijk om als ouder te luisteren naar zijn ervaringen zonder gelijk te oordelen. Blijf interesse tonen in wat hij meemaakt, maar geef niet direct een mening.

Een tiener gaat op onderzoek uit en misschien experimenteren met dingen waar jij als ouder hem liever voor wil behoeden. Maar deze ervaringen gaan jouw kind helpen om uit te vinden wie hij is en wil zijn.

Ga juist het gesprek aan door vragen te stellen. Op die manier hou je de communicatie open en kan je tijdens het gesprek met jouw vraagstellingen een bepaalde richting op bewegen en zijn zelfoplossende vermogen vergroten.

Stel vragen als:

- Voel jij je vrij om andere keuzes te maken dan jouw klasgenoot? of zou je je dan ergens voor schamen?

- Accepteert deze vriend het als jij andere keuzes maakt dan hij zou doen?

- Hoe is de sfeer in de groep als iemand niet meedoet met het grote geheel? Wat voor gevoel geeft jou dat?- Als je gaat experimenteren met alcohol of tabak, wat wil je dan ontdekken?

- Wat is een goede vriend voor jou? En wat aan de eigenschappen van deze vriend trekt jou aan?

Tegelijkertijd heeft jouw tiener nog niet het volledige overzicht over de oorzaken en gevolgen van bepaalde keuzes die hij maakt. En ben jij als volwassene er om hem kaders te geven om grote schadelijke gevolgen te voorkomen.

Probeer daarin niet in de machtspositie als ouder te staan; maar al pratende gezamenlijk tot de conclusie te komen die voor jouw kind het beste is. Zo blijf je een open communicatie met jouw tiener houden en die is veel waard!