Home

Hoe leer ik mijn kind dat ze niet altijd meteen kunnen krijgen wat ze willen?

opvoedtips Sep 29, 2023

“Het valt me op dat mijn zoons van 9 en 11 erg weinig geduld hebben. Als ze wat geld hebben, fietsen ze meteen naar de speelgoedwinkel om het weer uit te geven. Hebben ze schoenen nodig, dan willen ze dat ik die a la minute online voor ze bestel. Hoe leer ik ze dat ze niet altijd meteen kunnen krijgen wat ze willen?”

We leven in een maatschappij die 24/7 doorgaat en waarbij we vrijwel altijd gelijk krijgen wat we nodig hebben. Of het nou gaat over online bestellingen, films on demand of de supermarkt die vrijwel altijd open is.

Ik lees dat je jouw kinderen discipline wilt leren en wilt laten zien dat er een grens zit aan geld, tijd of mogelijkheden. Jouw kinderen hebben de leeftijd waarop je met ze in gesprek kunt gaan over deze aan te leren vaardigheid. Door ze te betrekken bij dit onderwerp; kan je ze gaandeweg in de praktijk makkelijker aansturen.

Ga eens met elkaar om de tafel en stel ze vragen:
πŸ‘‰πŸ» Is het altijd nodig dat je iets gelijk krijgt als je het wilt?
πŸ‘‰πŸ» Hoe kunnen we plannen maken om voor dingen te sparen?
πŸ‘‰πŸ» Wat is het voordeel van ‘wachten’?

Dit gesprek geeft een mooie basis op het moment dat je de volgende keer in de speelgoedwinkel staat. Je kunt dan terugkomen op de besproken overwegingen en jouw kinderen ondervragen zodat ze zelfstandig een keuze kunnen maken.