5 tips voor het maken van keuzes met Halloween als christelijk gezin

Oct 31, 2023

Ik word ermee geconfronteerd. Of ik het nou wil of niet. 

Het zijn de spullen in de plaatselijke euroshop, de speciale sales-advertenties die over mijn laptop langskomen, de creepy spookjes op de folders van de winkel. Maar ook de waarschuwingen over dit thema die ik langs zie komen op mijn social media-account, de felle discussies tussen christenen over de oorsprong hiervan en de goedbedoelde adviezen die over en weer gaan.

Ze vertellen me: het is bijna halloween!

En wat doe je dan?

Mag jouw kind naar een halloweenfeestje? 
Sta je het toe dat jouw kind op school een halloweenversiering maakt?
Laat je jouw tiener naar de fright night gaan?

Als ouders, als opvoeders van een nieuwe generatie hebben we hier keuzes in te maken. 

In mijn werk als gezins- en opvoedcoach noem ik dat ‘doelbewust opvoeden’ oftewel: waarom doe je wat je doet? Het klinkt zo makkelijk; maar heel veel dingen doe je vanuit je onderbewustzijn. 

Er zijn patronen ingesleten vanuit gewenning, traditie of omdat mensen in jouw omgeving het ook zo doen. Maar de grote vraag is: ondersteunen jouw keuzes die je onbewust maakt ook daadwerkelijk jouw visie?

Een visie ontstaat doordat je reflecteert op je persoonlijke ervaringen en levenslessen. Je creëert een zienswijze op basis van wat jij wel en juist wat jij niet wilt voor de toekomst! En die verschilt per persoon. Die verschilt per christen. Sterker nog: je visie kan hetzelfde zijn (bijvoorbeeld ‘je kind in een veilige omgeving laten opgroeien) maar de invulling daarvan kan anders zijn (bijvoorbeeld; de één associeert veiligheid door als gezin in een familiebed te slapen; terwijl de ander het veiliger vindt dat ieder kind in zijn eigen ledikant slaapt)

Kortom, hoe jij een dag als halloween aandacht geeft en invult, betekent dat je op onderzoek uit moet gaan naar wat jij vindt, hoe jij ervaart dat dit invloed heeft op je kind en hoe dit past binnen jouw gezin. 

Er is een principe dat zegt ‘waar jij je op focust, dat groeit’. 

Oftewel, als jij altijd die ene negatieve eigenschap in jouw collega ziet; dan wordt dat iedere dag erger. Wanneer jij altijd als de wekker gaat begint met een negatieve gedachte, dan is het moeilijk om die te doorbreken. 

Dus stel ik mezelf de vraag: waar wil ik me op focussen?

Waar wil ik me op focussen deze dag, in dit leven, in de opvoeding van mijn kinderen?

Door mezelf deze vraag te stellen geef ik woorden aan mijn visie en door antwoord te geven op deze vraag elimineer ik ook tegelijkertijd een heleboel dingen!

Want: ik wil me focussen op vrede, rust, delen, gezelligheid, leven, vreugde, ontwikkeling, geven, samen zijn en nog zoveel meer. Dat betekent dat ik thema’s als dood, angst, drama, oneerlijkheid, onrechtvaardigheid en stress buiten wil sluiten. 

En daarmee is voor mij het antwoord helder op de vraag wat ik vind van halloween. Want een verkleedfeestje vind ik nog wel leuk, snoepjes zijn lekker, maar waarom dit samen moet gaan met het aanjagen van angst en het exposeren van de meest enge dingen…dat snap ik niet!

Ik zie om mij heen gebeuren dat thema's als angst, dood en duisternis in allerlei vormen meer en meer genormaliseerd worden. Al van jongs af aan zien kinderen beelden langskomen van de grote-mensen-wereld, er nestelen zich gedachten in het onderbewustzijn van onze kinderen en de norm van wat spannend en leuk is verschuift. En dat vind ik zorgelijk! 

Ik zie het als onze verantwoordelijkheid als ouders om onze kinderen te beschermen tegen schadelijke en negatieve invloeden van de wereld om ons heen. 

Graag deel ik 5 tips met je hoe je vanuit jouw persoonlijke visie samen met jouw kinderen keuzes kunt maken rondom thema’s die je in de wereld tegenkomt: 

  • Stimuleer je kind om een persoonlijke relatie met God te ontwikkelen, zodat ze leren om keuzes te maken vanuit hun persoonlijke geloof en principes. Het doel van opvoeden is dat jij je kind tot een zelfstandige volwassene ontwikkelt die vanuit eigen overtuigingen invulling geeft aan het leven. Door met jouw kind in gesprek te gaan hierover, help je jouw kind een stevig geloof te ontwikkelen en te begrijpen waarom bepaalde dingen positief of juist negatief zijn in het leven. 
  • Onderzoek samen de Bijbel. Lees en luister naar de verhalen en lessen die jullie waarden en normen benadrukken. Door kinderen van jongs af aan te onderwijzen vanuit de Bijbel leer je hen om altijd terug te gaan naar de bron. 
  • Omring je kind met positieve rolmodellen die dezelfde geloofswaarden delen. It takes a village to raise a child. De waarde van andere stemmen in het leven van jouw kind zijn van grote invloed op de visie en geloofsontwikkeling van je kind! 
  • Wees alert op media gebruik. Wees je bewust welke films, serie’s en games jouw kinderen bekijken. Zorg ervoor dat deze inhoud geschikt is voor hun leeftijd en in overeenstemming is met jullie waarden. Bespreek ook met elkaar wat de mogelijke negatieve invloeden zijn 
  • Probeer altijd de communicatielijnen met je kinderen open te houden. Als ze worden blootgesteld aan ideeën of invloeden die tegen je geloof ingaan, probeer dan geduldig en begripvol met je kinderen te praten. Stel vragen waarom hij iets interessant vindt en leer je kind kritisch te laten nadenken en hun eigen keuzes te maken op basis van hun geloofswaarden. Help hen te begrijpen wat goed en slecht is. 

Halloween kan een uitdagende feestdag zijn om vanuit christelijk perspectief te benaderen. Maar tegelijkertijd is het ook een kans! Een kans om vanuit visie goede gesprekken met je kinderen te hebben over je gezinswaarden en je focus op het leven!

Als christenen zijn we deel van de wereld en de duivel is gekomen om te roven en te stelen van alle beloften die God voor ons heeft bedoeld. Het is belangrijk dat we hier scherp op zijn! 

Daarom wil ik je bemoedigen om je te focussen op datgene wat sterker is dan dood, drama en duisternis! En dat is Jezus Christus in ons! 

Waar je je op focust, dat groeit! 

Laten we ons focussen op het leven wat Hij wil geven en het licht wat Hij geeft voor en door jou heen! Want licht is altijd sterker dan de duisternis!