Home

Financiële opvoeding daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen.

boekreview opvoedtips tijd en financien Jul 10, 2024

Waar doen ze het van?

Dat was de vraag die ons gesteld werd toen wij meededen aan het TV-programma van NPO in seizoen 2.

Vier gezinnen die een kijkje gaven in hun portemonnee en op verschillende manieren omgaan met geld. Super interessant vinden wij! Want…waar je geld naartoe gaat, laat zien waar je visie en je hart is!

Immers: als het goed is geef jij je geld uit aan de dingen die je belangrijk vind.

Iedereen wordt groot gebracht met bepaalde financiële (voor)oordelen. Zinnen als “Het geld groeit niet op mijn rug” of juist “geld moet rollen!” zijn bewust en onbewust dingen die in je gedachten zijn gekomen.

Wat wil jij meegeven aan je kind op het gebied van financiën en hoe wil jij dat jouw kind leert omgaan met geld van peuter tot twintiger?

Dat is waar het boek ‘Later word ik rijk’ van Joëlla Opraus en Annelou van Noort over gaat.

Er zijn maar weinig boeken die het onderwerp ‘financiële opvoeding’ bespreken. Dus dit is een aanrader als jij hiermee bewust aan de slag wilt!

Financieel opvoeden is anders dan toen wij klein waren. In plaats van cash geld is alles tegenwoordig digitaal en daarmee lijkt betalen oneindig te zijn. Financiële opvoeding zit verweven in de dagelijkse dingen.

Je hoort veel ouders erover dat het in deze tijd moeilijker is om kinderen financieel wijs te laten opgroeien. Ze horen van hun kinderen termen over ‘snel rijk worden’ en de YouTube filmpjes vliegen je om de oren. Toch zeggen de schrijvers dat iedere tijd zo zijn eigen uitdagingen heeft op het gebied van financiën heeft en dat het belangrijk is dat ouders ten alle tijden de belangrijkste influencer blijven op het gebied van financiën!

Wat is rijk?

Dat is afhankelijk van diverse factoren aldus de schrijvers. Over het algemeen kan je zeggen dat rijkdom zit in het voorzien van basisbehoeften + dat je wat achter de hand hebt voor onverwachtse situaties. Maar rijk leven is niet alleen maar het getal op je bankrekening en ook hier gaat het boek op een mooie manier op door.

Financiële opvoeding daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. De supermarkt speelt er immers ook al vroeg op in met MegaMindy koekjes en de mooiste kleuren speelgoed bij de uitgang van een winkel. Het is dus belangrijk dat je hier als ouder als vroeg op inspeelt en kijkt naar de leeftijd en levensfase van je kind.

Het boek daagt je uit om een zogenaamde ‘money mindset’ bij jezelf en je kinderen te creëren die past bij jouw manier van opvoeden. Dat is een hele uitdaging nog voordat je daadwerkelijk het in de praktijk gaat brengen.

Daarnaast zijn er ook hele praktisch leesbare hoofdstukken met tips over hoe je met je kind praat over geld; zakgeldtips; de beïnvloeding per leeftijdscategorie. Kortom, dit boek is nuttig voor ouders van peuter tot twintiger!

Klik hier om het boek te bestellen en start vandaag nog met jouw financiële opvoeding!