Kinderboek 'Emotieklets, samen wegwijs in de wereld van emoties'

May 22, 2023

Angst, boosheid, vreugde en verdriet zijn de 4 emoties waartoe alle gevoelens naar terug te herleiden zijn in de psychologie.

Sommige vinden we mooi. Anderen stoppen we weg.

Hoor jij jezelf de volgende dingen weleens weleens tegen je kind zeggen bij deze emoties?

Woede: ‘Doe eens rustig!’
Verdriet: ‘Stil maar, het komt wel goed!’
Angst: ‘Nee hoor, het valt wel mee!’
Vreugde: ‘Niet zo hyperactief doen, m’n oren tuten ervan!'

In onze maatschappij hebben we emoties gekoppeld aan sociaal wel/niet wenselijk gedrag. We voelen of zien iets gebeuren bij de ander en daar willen we gelijk op inspringen met een oplossing.

Oef…wat heb ik hier veel in te leren gehad en nog steeds!

Als direct persoon ben ik iemand die snel kan denken en reageren. Dus als mijn kind een emotie toont, dan spring ik daar het liefst gelijk bovenop 😄 En juist van mijn man (jaja, vaak heb je als partner een tegenhanger 😉) die leerde mij om vaker dingen te laten gebeuren. Even afwachten. Even observeren. Erkennen wat er gebeurd.

En is dat inderdaad niet wat we zelf ook nodig hebben als we een emotie voelen? Niet perse een oplossing (want als ik die wil, dan vraag ik het wel..!), maar gewoon een luisterend oor?

Hoe ouder je word, hoe beter je je emoties leert te begrijpen. Hoe mooi is het om jouw kind daarin te begeleiden! Want emoties zijn gemaakt om je te helpen!

‘Wat voel je? Waarom voel je dat? Wat is er gebeurd dat je dit voelt? En naar welke emotie zou je nu willen?’

Zelf gebruik ik daar toffe boekjes voor om met mijn kids te bespreken en ze vullen 's avonds een dagboekje in bij het slapen gaan! 

Klik hier voor het boek 'Emotieklets' om samen met je kind te lezen
Klik hier voor het dagboekje 'Slaapklets' die jouw kind in kan vullen voor het slapen gaan.