Drie tips om te voorkomen dat jij hoeft te drillen!

Mar 05, 2022
 

"Ruim je jas nou eens op, laat je schoenen hier niet slingeren en gatsie haal die vieze broodtrommel uit je schooltas!!"

Herken je die zinnen? Het gevoel dat je iedere dag hetzelfde aan het herhalen bent?

Blijf vooral deze video kijken als je wilt ontdekken hoe je dit kunt voorkomen!

Ik ben Linda de Groot en als christelijke gezins- en opvoedcoach support ik moeders om vanuit visie te bouwen aan hun ideale gezin zodat ze zelfverzekerd en trots kunnen zijn!


Ik sprak laatst Esther. Esther is moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd en die hoorde zichzelf de hele ochtend drillen. Ze vertelde:"Ik blijf de kids achter hun broek aan zitten: Heb je nou nog je tanden niet gepoetst, kom even je boterham dooreten, hop hop je schoenen aantrekken anders kom je te laat op school!"


Als jij als moeder het gevoel hebt dat je vaak op bepaalde momenten, bepaalde dingen uit moet leggen aan je kinderen; dan is blijkbaar een actie of afspraak niet duidelijk genoeg voor jouw kind.

Vraagt jouw kind 100x per dag om een snoepje en zeg jij 99x 'nee'? Blijkbaar weet jouw kind niet voldoende wanneer hij wel iets krijgt en wanneer niet + weet hij niet de reden waarom het maar 1 van de 100x mag.

Moet jij jouw kind iedere ochtend benoemen dat het zijn pyjama uit moet doen en kleren aan moet trekken omdat het een schooldag is in plaats van weekend....weet jouw kind dan van tevoren wat er van hem verwacht wordt?

Conflicten, stress en gedoe ontstaan vaak door onuitgesproken verwachtingen. En verwachtingen kun je met kleine aanpassingen helder maken zodat je gedoe kunt voorkomen!


Drie tips om dat te doen:

1. Maak een duidelijke ritme voor je dag en maak deze inzichtelijk met een dagindeling. Je kunt een gezinsplanner gebruiken waar iedereen kan lezen wat er op de planning staat. Of bij jongere kinderen werkt het heel fijn om met behulp van pictogrammen te laten zien wat er op een dag gebeurd en in welke volgorde.

2. Benoem met alles wat je doet waarom je dat doet: bijvoorbeeld we eten nu een koekje bij de thee en daarna krijg je pas weer wat te eten als we om 5 uur fruit gaan eten. We willen misschien wel de hele dag door koekjes eten, maar dat is niet gezond voor ons lichaam! ;-)
Of bij het naar bed brengen: Morgen is het donderdag en dan gaan we naar school. We leggen vast jouw kleren klaar zodat als je morgen wakker wordt, je eerst je kleren aan doet voordat je naar beneden gaat. Zo kan je daarna lekker spelen.

3. Maak gebruik van beloningssystemen om jouw kind nieuwe vaardigheden aan te leren. Als je voor je gevoel al 100x hebt uitgelegd waarom je kind schoenen OP het rekje moet zetten in plaats van ervoor; maar het lukt gewoonweg niet....dan moet je een nieuwe manier zoeken om een vaardigheid aan te leren. Eén van de manieren kan zijn het gebruik van een beloningslijst. Kinderen leren op 4 manieren: door te zien, te horen, te lezen en te doen! Horen was niet gelukt, dus nu laten we ze het zien en lezen met een lijst.

Ikzelf, maar ook veel moeders die ik coach hebben veel baat bij het gebruik van deze genoemde 3 punten! En er valt nog veel meer over te vertellen om dit toe te passen in jouw gezin!!

Het liefst wil je nu een instant oplossing, dat begrijp ik! Maar helaas, dat kan ik je niet in één vingerknip beloven. Wél geloof ik dat kleine praktische aanpassingen in jouw dag kunnen zorgen voor grote positieve veranderingen!

Omdat ik je graag een stapje verder wil helpen, bied ik jou op mijn website het pakket "Minder stress in je alledaagse ritme" aan. Het is een printable versie, dus zodra je het hebt besteld, kan je ermee aan de slag.

Doe er je voordeel mee!

Klik op: https://www.levenvanlinda.nl/tools