De balans voor jezelf in het vrijwilligerswerk

Jun 09, 2023

De afgelopen periode heb ik regelmatig gedeeld over mijn zoektocht in wat ik lichamelijk wel en niet kan. Mijn passie om vrijwilligerswerk te doen, te dienen, te helpen is groot…maar tegelijkertijd is daar die zoektocht in wat haalbaar is en wat niet.

 Tanja mailde mij een paar weken de volgende vraag waar veel zich ongetwijfeld in herkennen:

 “Ik houd van kinderwerk en ben goed in organiseren. Hierdoor word ik in de kerk telkens gevraagd voor allerlei taken en projecten. Ik voel me ook verantwoordelijk en wil graag een bijdrage leveren, maar soms merk ik achteraf pas dat ik op te veel dingen ‘ja’ heb gezegd. Hoe vind ik hier een balans in?”

 🙌🏻 Wat mooi dat je jouw gaven en talenten in wilt zetten in de kerk en daar een bijdrage aan wilt leveren. Tegelijkertijd is het altijd een zoektocht hoe je je kostbare tijd verdeelt. Daarom is het belangrijk om van tevoren te bekijken welke ‘prijs’ je kunt betalen voor het vrijwilligerswerk.

Als je gevraagd wordt voor bepaalde taken of projecten probeer dan pro-actief te kijken of en waar dit in jouw agenda past. Een project is vaak een kortdurende en tijdrovende klus. Terwijl een bepaalde rol over verantwoordelijkheid structureel iets van jouw tijd vraagt. Probeer te bepalen wat er beter bij jou past, zodat je waar kunt maken wat je wilt doen.

 ⚖️ Balans vinden is een werkwoord. Het ene moment voel je dat je in de rust bent en alles lekker loopt. Het volgende moment merk je dat het teveel is geweest en je teveel hooi op de vork hebt genomen. Dat hoeft niet erg te zijn; als je vervolgens maar weet hoe je dit weer kunt herstellen.

Niemand heeft iets aan jou als je uit balans bent! Dus het is zowel voor jouzelf als de kerk een win-win-situatie als je realistisch jouw gaven en talenten aan kunt bieden!