Choose your battle!

Feb 25, 2022
 

Afgelopen week kwam ik thuis van m'n werk en wat denk je: het hele aanrecht vol met leeggedronken bekers warme chocolademelk! Dat kon ik nog zien, want de lege pakken chocomel stonden ernaast + ook nog een spuitbus overheerlijke (inmiddels lege!) slagroom!

Ik wist genoeg: op de middelbare school waren weer wat tussenuren en dochterlief was met wat vriendinnen naar huis gegaan om te chillen!!

En dan sta je daar en kan ik twee dingen doen:
- Ik maak een foto, app deze naar dochterlief met de nadrukkelijke emoticons om dit heeel snel op te lossen!
- Of ik glimlach een keer en zet de kopjes in de vaatwasser, ruim de lege pakken en spuitbussen op en ga door met mijn dag.

Ik koos voor het laatste.

Waarom?!? Hoeft ze dan niet haar eigen zooi op te ruimen?

Jawel hoor! Ze moet absoluut leren om haar eigen spullen op te ruimen! Alleen weet je wat ik in deze situatie nog belangrijker vond: dat ze haar vriendinnen een gastvrij welkom heeft gegeven. Dat ze de meiden heeft verzorgd met wat lekkers te drinken en te eten. Ik ben blij dat ze thuis een plek heeft waar ze naartoe kon en kon delen met anderen.


De manier waarop je reageert als moeder op een situatie doe je altijd (bewust of onbewust) vanuit je kernwaarden. Vanuit datgene wat je op dat moment belangrijk vind.

In mijn bovenstaande voorbeeld:
1) Ik vind het belangrijk dat onze dochter leert dat ze haar spullen opruimt. 2) Wij vinden het belangrijk om een gastvrij huis te hebben waar anderen zich welkom voelen
3) We willen een veilig en gezellig thuis creëren voor onze kinderen.

Als ik ervoor had gekozen om waarde 1 kracht bij te zetten, dan zou ik gaan appen over de troep die ze hadden achter gelaten. Gevolg: volgende keer gaan ze bij de HEMA warme chocomelk drinken en komen ze niet meer thuis.

Terwijl waarde 2 en 3 voor mij belangrijker zijn dan dat mijn huis spik en span is en mijn aanrecht is opgeruimd.

Alle 3 de punten vind ik het eigenschappen om te leren, maar in elke situatie kan jij als moeder bepalen welke het belangrijkste is.


In mijn gratis webinar 'Stop met onzeker zijn over jouw manier van opvoeden' heb ik het over de opvoedcirkel. En in de opvoedcirkel ben je als moeder continue aan het heen en weer bewegen tussen jouw kernwaarden, de praktijk en vervolgens weer de theorie en ga zo maar door.

Dat gaat niet in rustige rondjes. Nee dat gaat in een split of a second!! En hoe scherper jij jouw visie en kernwaarden weet...hoe sneller jij daar op een goede manier keuzes in kan maken! Op zo'n manier dat je niet achteraf denkt: ach had ik er maar niet zo'n groot issue van gemaakt!